Cache

A Cache -t ( gyorsítótár ) legkönnyebben úgy tudjátok elképzelni, mint egy helyet, ahová elraksz, tárolsz bizonyos dolgokat, hogy könnyebben megtalált. Így működik ez a weboldaladnál is. Alapvetően tehát a cache eltárolja a gyakran használt adatokat annak érdekében, hogy a weboldalad minél gyorsabban “elő tudja rántani” ebből a bizonyos tárolóból. A cachelésnek több formája is van, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban növelni tudja a teljesítményt. Gondoljatok egy óriási könyvtárra, ahol szépen, rendszerezve vannak a tartalmak, így mindig a megfelelő helyről tudod betölteni, nem kell végig kutatnod az egész adatbázist egy adott tartalomért. Óriási potenciál van benne és hatványozottan ajánlott a használata.

Lássuk, milyen gyorsítótári formák vannak és melyek azok, amelyek számunkra érdekesek lehetnek

Böngésző Cache

A legtöbb böngésző alapvetően tárolja az adatokat a gyorsabb betöltődés érdekében. Például, amikor meglátogatsz egy megfelelően optimalizált oldalt, a böngésződ a különböző képeket, programokat eltárolja, így a legközelebbi látogatásnál sokkal gyorsabban, hatékonyabban fog az adott weboldal betöltődni. Kvázi, ahelyett hogy újra és újra betöltené az oldalakat azok teljes valójában, cache-elve lesznek, miközben böngészel.

browser cache

browser cache

 

Memória Cache

Amikor egy adott applikáció használatban van, lementheti a különböző adatokat a számítógéped, vagy weboldal esetén a szervered memóriájába. Például, ha megnézel egy videót egy adott site főoldalán ( amely elég divatos mostanában ) szintén hasonló tevékenységet tapasztalhatsz. A szerver elmenti a videó tartalmát a weboldal mögött lévő szerver memóriájába, ezáltal onnan fogja betölteni. Ez természetesen lényegesen nagy sebesség növekedést eredményez.

memory cache

memory cache

 

Lemez cache

A legtöbb HDD és SSD szervereket tartalmaznak egy kisebb memória állományt a gyorsítás érdekében. Az általános értékek például 1TB-os merevlemez esetén 32mb cachelési tartomány, egy 2TB – os esetéb pedig 64mb. Ezek a minimálisnak tűnő méretek, valójában hatalmas mértékben tudják a teljesítményt növelni.

disc cache

disc cache

Processor Cache

A processzorok lényegesen kisebb gyorsító tartományt tudhatnak magukénak, mint a merevlemezek. Ennek egyszerű oka van: A processzorok, természetüknél fogva nagyon kis terjedelmű adatokat tárolnak. Napjainkban már L1 és úgynevezett L2 tartományt is tartalmaznak a CPU-k. Mind a kettő tárolásra szolgál. Az L1 kisebb ( 64kb ) az L2 elérheti a 2mb-ot.

processor cache

processor cache

 

A fent leírtakból következik, hogy cache rendszert, mindenképpen ajánlott a weboldalunkon alkalmazni ,hogy növeljük a betöltődési sebességet. Ne feledjétek, több kimutatás is igazolja, hogy a látogatók átlagos várakozási ideje a weboldal betöltődésére nem több 3 másodpercnél. Ebből fakadóan nagy hangsúlyt kell fektetni az optimalizálásra, hiszen lehet egy weboldal szép, ha nem töltődik be elég gyorsan, akkor látogatókat veszítesz.

Mi az alábbi plugint ajánljuk a gyorsítótár használatára: WP Super Cache

Ha bármi kérdés felmerülne a beállításával kapcsolatosan, tudjátok hol találtok minket:)

Tetszett a cikk?
Olvasd el további bejegyzéseinket is és lájkolj minket facebookon!