A következő néhány pontban összegyűjtöttük azokat a site –okat, amelyek kimagasló látogatottságuk és értékük alapján a legjobbnak számítanak a világon. Fontos megemlítenünk, hogy ezek nem a cég valós értékét, hanem a weboldal látogatottsága alapján számított globális helyezését mutatják be.Az alábbi pontokban, a közismert és hivatalosan is elfogadott alexa rangsorát fogjuk nektek szemléltetni. Az amazon egyik népszerű elemzési oldala egy hatékony algoritmussal számítja ki, melyek a leginkább értékes weboldalak, mind látogatottsági, mind keresőoptimalizálási szempontból.

top10

 

1. google.com

 

Bizonyára nem fogtok meglepődni azon, hogy ki került listánk élére. A keresőóriás, a maga szerény kis 365,46 milliárd dolláros vagyonával, jelenleg a legértékesebb weboldalt birtokolja a világon. Függetlenül attól, hogy sok aktuális botrány kering a cég körül ( főleg az adózásból kifolyólag ), kétségbe vonhatatlan tény, hogy megkönnyíti az életünket. Ki ne használná napi szinten a mára egyeduralkodóvá vált kereső rendszert?Érdekesség, hogy a Google első verziója még a Stanford Egyetem egyik domain nevét használta(google.stanford.edu), majd 1997 szeptember 15 –én védették le a Google.com – ot.

google-485611_960_720
2. youtube.com

 

Valószínűleg az sem fog senkit különösebben meglepni, hogy a szintén Google tulajdonú honlap, a youtube.com áll a második helyen. Az már inkább érdekes információ a mindenki által közismert videó megosztó webhellyel kapcsolatosan, hogy 2005 februárjában alapította, három, korábban az elektronikus kereskedelemben népszerűvé vált Paypal cég alkalmazottja. Egy évvel később, 2006 novemberében a Google fel is vásárolta a weboldalt, szerény 1,65 milliárd dollárért (akkori árfolyamon számolva 318 milliárd forintért) Megdöbbentő tény, hogy jelenlegi adatok szerint több mint napi KÉT MILLIÁRD látogatója van az oldalnak.

youtube

3. facebook.com

 

A Mark Zuckerberg által létrehozott közösségi háló a harmadik helyen áll világ viszonylatban. Akik látták a Facebook alapításáról szóló filmet  tudják, hogy a weboldal 2003 – ban egy egyetemisták számára létrehozott kezdetleges társasági oldalból , a Facemash – ből nőtte ki magát. Népszerűsége pedig folyamatosan növekszik, a 2016 januári adatok szerint 1591 millió felhasználóval büszkélkedhet. Ha ennél is mélyrehatóbban szeretnénk tanulmányozni az oldal különböző interakcióit, íme néhány érdekes adat 2014 – ből:

  • 201 milliárd ismeretségi kapcsolat
  • 6 milliárd lájk naponta
  • 400 milliárd megosztott fotó
  • 7,8 billió elküldött üzenet
A smartphone user shows the Facebook application on his phone in the central Bosnian town of Zenica, in this photo illustration, May 2, 2013. Facebook Inc said July 24, 2013 that revenue in the second quarter was $1.813 billion, compared to $1.184 billion in the year ago period. REUTERS/Dado Ruvic /Files (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: SOCIETY SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS)

A smartphone user shows the Facebook application on his phone in the central Bosnian town of Zenica, in this photo illustration, May 2, 2013. Facebook Inc said July 24, 2013 that revenue in the second quarter was $1.813 billion, compared to $1.184 billion in the year ago period. REUTERS/Dado Ruvic /Files (BOSNIA AND HERZEGOVINA – Tags: SOCIETY SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS)

 

4. baidu.com

 

Negyedik helyezettünk már korántsem hat annyira természetesnek, mint korábbi társai. A 2000 – ben alapított baidu.com egy kínai internetes keresőportál, a Goolge kínai megfelelője, ha úgy tetszik. A kínai nyelvű baidu weboldalakat, zenei fájlokat, képeket indexel. Továbbá 57 keresési és közösségi szolgáltatást ajánl felhasználóinak, melynek egyike a baidu enciklopédia, amely még könnyen lehet a Wikipédia versenytársa hosszú távon! A sokak számára nem ismert oldal jelenleg 740 millió weboldalt jegyez, 80 millió képet és közel 10 millió multimédia fájlt. 2012 – ben már a keresések közel 80% – át a baiduval végezték Kínában, amely tekintetbe véve az ország 1,357 milliárdos lakosságát, elég tekintélyes számnak könyvelhető el.

A man walks past the logo of Baidu at its headquarter in Beijing on July 22, 2010. Chinese Internet search giant Baidu said its profits more than doubled in the second quarter, as its customer base widened at the expense of rival Google. AFP PHOTO / LIU Jin (Photo credit should read LIU JIN/AFP/Getty Images)

A man walks past the logo of Baidu at its headquarter in Beijing on July 22, 2010. Chinese Internet search giant Baidu said its profits more than doubled in the second quarter, as its customer base widened at the expense of rival Google. AFP PHOTO / LIU Jin (Photo credit should read LIU JIN/AFP/Getty Images)

 

5. yahoo.com

 

A Yahoo internetes portál és hírkatalógus függetlenül attól, hogy a Google letaszította trónjáról, még mindig az 5. legértékesebb weboldalt birtokolja. Nem is féltjük őket, hiszen a napi 2,5 milliós látogatottságukkal változatlanul az egyik legnépszerűbb weboldalt tartják fenn a világhálón. A céget egyébként  David Filo és Jerry Yang alapította 1994-ben, akik szintén a Stanford egyetem tanulói voltak, akárcsak a Google esetében. Kezdetekben a Yahoo is kereső engine – ként működött, majd később szinte elsöpörte, a semmiből megjelent Google.

The Yahoo logo is shown at the company's headquarters in Sunnyvale, California April 16, 2013. The company will release its quarterly results on Tuesday. REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES - Tags: BUSINESS)

The Yahoo logo is shown at the company’s headquarters in Sunnyvale, California April 16, 2013. The company will release its quarterly results on Tuesday. REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES – Tags: BUSINESS)

 

6. amazon.com

Az 1994 – ben alapított internetes kereskedelmi céget Jeff Bezos alapította, gyakorlatilag a saját garázsában. Listánk 6. helyezettje online könyvesboltként indult. Akkoriban a könyveket forgalmazó csomagküldő szolgálatok körülbelül 200.000 kiadványt árultak, Jeff felfedezte az ebben rejlő lehetőséget, hiszen egy online könyvesbolt sokkal többet el tudott adni ennél a számnál. Mára már merőben megváltozott a weboldal által kínált termékek palettája. Az Amazon logóján 2000 óta egy nyíl mutat az A-tól a Z-hez, ezzel jelezve, hogy A-tól Z-ig minden terméket szállítanak. Érdekes, hogy a jelenleg több mint 1 milliárd dolláros profitot termelő cég alapításától számítva 4-5 évig egyáltalán nem termelt nyereséget.

amazon

weboldal

7.wikipedia.org

 

A  nyílt tartalmú,  közösség által fejlesztett világhálós enciklopédiát 2001-ben alapította Jimmy Wales és Larry Sange. A többnyelvű tudástár angol változata 2015 – ben elérte a hihetetlen, 5 milliós cikkszámot. Ez a világ legnagyobb enciklopédikus műve. A weblap annyira bele nőtte magát a hétköznapjainkba, hogy az internet tíz népszerű szolgáltatása közül az Index-olvasók a Wikipédiát, 2010-ben a harmadik leginkább pótolhatatlannak választották (a Google-t és a YouTube-ot követően). Világszerte több mint 39 millió felhasználó szerkeszti a wikipédia cikkjeit. Elég megdöbbentő szám, nem?:)

wikipedia-logo

weboldal

 

8. qq.com

 

Szintén egy olyan weboldallal találkozunk a 8. helyen, amely sokak számára nem mond semmit. Ennek ellenére igazán említésre méltó jelenség, hiszen Kína legnagyobb és leginkább használt internetes portáljaként tartják számon. A Tencent Inc által birtokolt honlap 1998 – ban látott napvilágot és számos hasznos funkciót magában foglal. A különböző online játékoktól, az információ megosztási szolgáltatásokon át, levelezésre és chat-re is használható az oldal. Tulajdonképpen az összes népszerű internetes szolgáltatás gyűjtő helyeként funkcionál. Jelenleg 448 millió aktív felhasználója van.

 

vzt-qq-09102012

9. google.co.in

A kilencedik leglátogatottabb weboldal a Google indiai megfelelője. Teljesen ugyanazoknak a funkcióknak az ellátására képes, mint az itthon használt verzió, azzal a kivétellel, hogy ezt a domain nevet tudjuk elérni, ha Indiából próbálunk rákeresni valamire. Nyilvánvalóan az ország lakosságának méreteiből adódóan került fel listánkra, azonban mindenképpen érdemes megemlíteni.

 

google-485611_960_720

weboldal

10. twitter.com

 

A twitter weboldal ismeretségi hálózat és mikro blog szolgáltatás már itthon is kezd egyre népszerűbbé válni. A weboldalt 2006. Július 13 – án alapították, tehát viszonylag fiatalnak tekinthető. Ennek ellenére méltán birtokolja a 10. legnépszerűbb weboldalnak járó helyet a maga 311 milliós felhasználói körével. Érdekes adat, hogy a regisztrált felhasználók száma 2012 és 2015 között megduplázódott, tehát egyre inkább gyarapodó tendenciát mutat. A Twitter hihetetlen népszerűsége annak is köszönhető, hogy a fejlesztők idejében elérhetővé tették a Twitter API-ját. Így rengeteg új fejlesztés jelent meg a felhasználók igényeinek megfelelően. Ilyen például a magyar felhasználókra, illetve magyarul írókra szűrő, bár mára már megszűnt Turulcsirip, vagy a magyar trendeket is megjelenítő Yamm.

twitter

 

Nos, láthatjátok, hogy egy weboldal értéke az interneten és az azt üzemeltető cég helye világ viszonylatban igencsak eltérhet egymástól. Érdekes tény, hogy a világ egyik legnagyobb cégének, az Apple-nek a hivatalos weboldala csupán a 47. helyen van a listán.

Köszönjük, hogy elolvastad!

Ha tetszett a cikk lájkolj minket facebookon és vess egy pillantást a weboldalunkra is!